Vera Pouw

Kunstwerken
Biografie

Vera Pouw

De gelaagde doeken van Vera Pouw  zitten vol verhalen. Het spel van verstoppen en gevonden worden, is terug te vinden in Vera's gelaagde werkwijze. Ze verft met acrylverf op doek en brengt verschillende lagen aan. Hiervan haalt ze gedeeltes weg of ze krast in het oppervlak, waardoor de lagen ontstaan die ons een verhaal vertellen. Een zoektocht tussen vele lagen verf en weggekraste delen maken dat in de schilderijen van Vera heel veel te ontdekken is.

Vera Pouw maakt niet eerst een ontwerp dat vervolgens uitgevoerd wordt. Ze vertrekt vanuit een ervaring en gaat daar iets mee doen. Daarvoor gebruikt ze een lichaam dat een bepaalde houding heeft. Vaak herhaalt ze die houding. Het lijkt dan alsof er meerdere figuren op een doek zijn afgebeeld, maar in feite is dat maar één persoon die een aantal fasen van een beweging doormaakt.


In haar schilderijen zit heel bewust geen diepte of perspectief. Alles speelt zich af in een hele beperkte ruimte. Dat leidt tot een vorm van abstractie. Het idee van de kunstenares hierachter is dat er altijd meer aan de hand is dan wat aan de oppervlakte zichtbaar is. Er zijn dingen die begraven zijn, in een stuk grond bijvoorbeeld, of in een muur. Pouw nodigt de kijker als het ware uit om met een stofkwast een laagje te verwijderen, om uit te vinden wat ze in de gelaagdheid van haar werk verstopt heeft. Als ze in haar werken ruimte zou suggereren, zou de toeschouwer minder de neiging hebben erin te gaan zoeken.


Haar kleurgebruik sluit daar mooi bij aan: ze hanteert een breed scala aan aardetinten. Haar werk gaat over ouder worden, verlies, het met de tijd anders beleven van dingen, wijzer worden, het herwaarderen van dingen, groei, kortom, over de invloed van tijd op je leven. Vera Pouw wil met haar werken laten zien dat overal waar je bent al eerder iets is gebeurd.  

 

Vera Pouw volgde een opleiding tot lerares in tekenen en textiele werkvormen te Utrecht. Vanaf 1995 heeft ze verschillende exposities gehad door het hele land. Werk van haar bevindt zich in diverse zakelijke en privécollecties.