Leticia Felgueroso

Kunstwerken
Biografie

Leticia Felgueroso

De kleurrijke foto's van Leticia Felgueroso hebben ondanks hun traditionele onderwerpen een fris, modern en vernieuwend karakter. Met een subtiel oog voor detail fotografeert Leticia diverse soorten fruit, bloemen en planten en die plaatst ze in een droomachtige omgeving. Fictie en werkelijkheid lijken in elkaar over te vloeien: de voorstellingen zijn dikwijls wel mogelijk, maar niet waarschijnlijk. Een voorbeeld is het werkje 'Cortina Roja' waarop meeldraden als bloemen in een vaasje te zien zijn. Door de geheimzinnige sfeer en het bijzondere spel van licht en kleur, vertoont Leticia's werk overeenkomsten met de kunststroming magisch realisme. Waar magisch realistische schilderijen zich laten kennen door een nauwgezette fotografische weergave van een realistisch lijkend tafereel, hebben de stillevens van Leticia juist een schilderachtig karakter in zich.

 

Maar Leticia Felgueroso beperkt zich niet tot stillevens. Zij maakt in dezelfde stijl ook werk dat echt bestaande straten uit grote steden weergeeft. Die foto's lijken door haar aantrekkelijk en gedurfd kleurgebruik fantasievoorstellingen te zijn, het lijken denkbeeldige straten, uit knipsels bijeengeraapt. Door de kleuren die Leticia aanbrengt en de lagen waarin de foto's over elkaar liggen, zijn de straten niet meer als zichzelf te herkennen. Haar werk doet ons dromen van wonderlijke plekken, en dat is niets meer dan de bedoeling van haar kunst. Leticia Felgueroso biedt ons een fris perspectief. Zij gebruikt de fotografie als een verlenging van onze waarneming, om ons een andere kijk op de werkelijkheid te geven. Zij doet de werkelijkheid als het ware boven zichzelf uitstijgen in een kakafonie van bonte kleuren. Het gewone maakt zij spannender en aantrekkelijker voor het oog.

 

Leticia Felgueroso studeerde beeldende kunst aan de Universidad Complutense in Madrid, waar ze zich specialiseerde in sculptuur en fotografie. Haar werk wordt vertegenwoordigd door galeries in binnen- en buitenland en hangt in veel Spaanse ambassades, verspreid over de hele wereld.