Sasja Wagenaar

Kunstwerken
Biografie

Sasja wagenaar

Sasja Wagenaar  laat zich in haar monumentale stillevens inspireren door alledaagse kleine objecten die ze in al hun eenvoud, maar tegelijk rijkdom, weergeeft. Zijden doeken, porseleinen kommen, ze stralen in Sasja's werk weelde uit. Vaak voegt ze daar een detail uit de natuur aan toe: een bloesemtak,  kwarteleitjes of een vrucht. Ze schildert mee met de seizoenen en gebruikt elementen uit de natuur die op het moment van schilderen voorhanden zijn.

 

Er is iets lichts en fris aan de composities van Sasja Wagenaar. Haar schilderijen bevatten vele fijne tegenstellingen en contrasten zonder dat het onrust oproept.
Ze speelt met de afmetingen, kleuren en texturen van haar objecten en portretteert ze soms tegen een achtergrond van rijke stoffen. Vaker kiest ze echter voor een serene donkere of lichte achtergrond die alle aandacht op haar onderwerp richt. 

 

Haar werken zijn bijna een eerbetoon aan de traditionele stillevens, maar dan wel met een knipoog. Ze speelt met contrasten als licht en donker en oud en nieuw. De werken blijven echter gekenmerkt door een bepaalde rust en sereniteit. De schoonheid van de objecten wordt in volle glorie getoond.

Wagenaar is van jongs af aan al gefascineerd door stillevens, door het zitten en langdurig kijken om een tafereel helemaal in zich op te nemen. Door deze verstilling zelf te zoeken hoopt ze hem over te kunnen brengen op de kijker. De toeschouwer kan op deze manier ook een moment van rust en stilte ervaren in de hectiek van het dagelijks leven om even echt goed te kijken en zich te verdiepen in de schoonheid van haar onderwerpen.


Licht is in het werk van Sasja Wagenaar van groot belang. Ze werkt zowel met natuurlijk licht als met kunstlicht. In haar atelier heeft ze daar twee afzonderlijke plaatsen voor. Hier werkt ze meestal aan verschillende schilderijen tegelijk die in een ander stadium zijn. Zo kan ze het schilderen van een achtergrond afwisselen met zeer gedetailleerde delen. Wagenaar gebruikt voornamelijk acrylverf, waardoor elke streek meteen goed moet zijn. Anders dan met olieverf moet er snel gewerkt worden. Van een afstand lijken de stillevens zeer precies en gedetailleerd, maar als je dichterbij komt valt de luchtige speelse toets op die kenmerkend is voor haar werk.

 

Sasja Wagenaar studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming te Amsterdam. Ze heeft diverse tentoonstellingen op haar naam staan in zowel binnen- als buitenland. Ook is haar werk regelmatig te zien op verschillende beurzen.

Publicaties