Peter van Poppel

Kunstwerken
Biografie

Peter van Poppel

Peter van Poppel (1945-2023) is een van de belangrijkste nieuwe realisten van Nederland. Zijn schilderijen worden veelal bevolkt door lieflijke, soms sprookjesachtige figuren. Stuk voor stuk hebben ze iets magisch en kinderlijks. Hoewel zijn werk zeer hedendaags aandoet, herkent de kunstliefhebber de invloed van oude meesters zoals Rembrandt en Carel Farbritius meteen. 

De vaak dagelijkse taferelen stijgen boven de werkelijkheid uit, zoals wij die kennen. Het werk van Peter van Poppel betovert en opent een magische droomwereld van escapisme, waarin grote aandacht en liefde voor de kleine dingen aanwezig is. In detail wordt een omgeving gecreëerd waarin humor en vertedering samenkomen. Het werk, vaak klein van formaat wordt meestal gemaakt in tempera of gouache. 

 

De figuren in Van Poppels werk lijken diepe verlangens en lang bewaarde geheimen te koesteren. Daarnaast speelt ook het innerlijke kind een hoofdrol in ieder van zijn figuren, waardoor zijn werk vaak optimistisch van karakter is. 

 

Peter van Poppel kijkt voor inspiratie naar kunst uit alle perioden van de kunstgeschiedenis. Het komt nogal eens voor dat er verstopte toespelingen zijn op bekende kunstwerken uit heden en verleden. Zowel religieuze thema's (Annunciatie) als portretten uit de middeleeuwen en renaissance krijgen in Van Poppels werk een nieuw leven, waarin het klassieke, op een geheel unieke manier bewaard wordt. Maar ook de Belgische expressionisten zijn volgens Peter van Poppel van grote invloed op hem geweest.

 

Van Poppel genoot zijn opleiding aan de School voor de Grafische Vakken te Utrecht, waarna hij reeds in 1966 tot de Utrechtse kunstmarkt toetrad. Al snel werd hij vertegenwoordigd door verscheidene galeries, in onder andere Utrecht en Amsterdam. Grote tentoonstellingen in binnen- en buitenland volgden. Tegenwoordig is zijn werk in bezit van onder andere Gemeente Utrecht, Centraal museum Utrecht, Stadsschouwburg Amsterdam en ING Bank.