Nichola Theakston

Kunstwerken
Biografie

nichola theakston

De Britse kunstenaar Nichola Theakston is in haar land toonaangevend binnen het genre van dier-sculpturen. Nichola weet dieren in al hun schoonheid, kracht, kwetsbaarheid en levenslust te treffen. Haar fascinatie en liefde voor dieren is goed terug te zien in haar keramische beelden. Ze wordt internationaal enthousiast verzameld en is geliefd vanwege haar vermogen haar onderwerpen op een trefzekere en natuurlijke manier weer te geven.

 

In Nichola's werk staan de kwetsbaarheid van het bestaan en coëxistentie centraal. Ze zet vraagtekens bij onze perceptie van een 'persoonlijkheid' van een dier of zijn emotionele staat en streeft ernaar om elementen van onze gedeelde belevingswereld uit te beelden. Primaten zijn daarom een van haar geliefdste onderwerpen. Voor Nichola Theakston is het van belang dat zij met aandacht weergegeven worden en dat haar beelden daarnaast uitnodigen tot empathie en reflectie.

 

Nichola's werken in oplage beginnen hun leven als schets of als een klein, snel geboetseerd model in klei. Hierna start zij met het uitwerken van deze ontwerpen door klei op een kern te plaatsen die ruwweg de vorm heeft van het uiteindelijke beeld. In de loop van een paar dagen werkt zij deze vorm uit tot zijn uiteindelijke vorm als beeld. Vervolgens wordt een gipsen mal gemaakt waarbij het origineel verloren gaat. De werken in oplage krijgen hun vorm door klei in delen in de mal van het origineel te drukken. De holle delen worden daarna weer bijeengebracht en afgewerkt zodat zij een afspiegeling worden van het originele beeld. Uiteindelijk worden alle exemplaren anders afgewerkt en gekleurd, bijvoorbeeld door gekleurde stroken tijdens het bakken in de oven op het beeld te leggen. Hierdoor hebben alle exemplaren een eigen, uniek karakter.

 

Van een afstandje lijken haar werken haast van hout door deze bijzondere en bewerkelijke techniek. Ze hebben een robuuste uitstraling, maar zijn tegelijkertijd zeer fragiel. Naast keramiek werkt Nichola ook in brons.

 

Met haar werk zet Nichola Theakston zich onder andere in voor dierenwelzijn. Zo wordt haar werk jaarlijks geëxposeerd tijdens de "Wildlife Artist of the Year" tentoonstelling in Londen, waar zij fondsen werft voor bedreigde diersoorten. Daarnaast ontwierp Nichola de trofeeën voor de Lush Prize, een prijs voor initiatieven om dierenwelzijn te verbeteren.

 

Nichola Theakston studeerde Fine Art aan Exeter College of Art and Design (1986-1989) waarna zij een MA afrondde in Ceramics aan Cardiff College of Art and Design (1990).