Richard van Mensvoort

Kunstwerken
Biografie

Richard van Mensvoort

De realistisch impressionistische stijl van Richard van Mensvoort wordt gekenmerkt door zijn belangstelling voor licht. Hij is groot bewonderaar van onder anderen Isaac Israels, Joaquin Sorolla, Pieter Pander en Hans Bayens, en dat is goed terug te zien in zijn werk.

Als kind hield Richard van Mensvoort zich al bezig met tekenen en deze passie is altijd blijven bestaan. Nog steeds laat hij zich inspireren door dezelfde thema's van mens, dier en omgeving die hem vroeger al aanspraken. In zijn schilderijen streeft Van Mensvoort naar realiteit, maar wil hij tegelijkertijd de sfeer van het moment vastleggen, wat zijn werk bijzonder maakt en vaak resulteert in een levensecht spel van licht. Inspiratie haalt Van Mensvoort uit het dagelijkse leven. Zowel de natuur als de alledaagse taferelen in de stad zetten hem aan tot schilderen. Hij verwerkt zijn waarnemingen tot kleurrijke schilderijen op het raakvlak van realisme en impressionisme. Het medium dat hij hiervoor kiest is olieverf op doek.

 

Om de stad (of het landschap) goed te 'beleven' gaat kunstschilder Richard van Mensvoort op pad met zijn camera. Vaak te voet maakt hij snapshots van de omgeving. Een straat, een gracht, een park, een boom. Zo kan hij snel het licht van het moment vangen en voor later bewaren. Deze foto's en zijn herinnering verwerkt hij in zijn atelier tot de basis voor zijn schilderijen in olieverf.

 

Van Mensvoort woont en werkt in het pittoreske Megen, maar haalt zijn inspiratie uit alle windstreken.