Anthony Theakston

Kunstwerken
Biografie

Anthony Theakston

De Britse kunstenaar Anthony Theakston put zijn inspiratie uit de vorm en beweging van vogels. Deze vogels variëren van pinguïns tot pelikanen tot majestueuze uilen. Hij vereenvoudigt ze en laat meer en meer details weg tot enkel de essentie van het dier overblijft. De gestileerde vogels zijn teruggebracht tot een contrast tussen rondingen en hoekige vormen. Het resultaat is een strakke en expressieve vorm die het karakter van de vogel prachtig weergeeft. Het is voor de kunstenaar van groot belang dat zijn werk uiteindelijk mooi is om te zien en om aan te raken. Door velen wordt zijn werk erkend als het antiek van de toekomst.

Hoewel Anthony Theakston met keramiek is begonnen, werkt hij in het heden vaker met brons. Hij begint altijd met het maken van snelle, grove schetsen van wat hij ziet in de natuur, als een soort vormenstudie. Vervolgens brengt hij zijn ruige krabbels terug tot enkele elegante lijnen met het doel de expressie van het moment te behouden. Voordat hij de beelden in brons giet, houwt hij modellen uit blokken pleister. Nadat het brons gegoten is, bedekt Theakston het met een glazuurlaag. Soms is het glazuur voorzien van kenmerkende spikkels, een techniek ontwikkeld door hemzelf. Door kleurcontrasten aan te brengen bevestigt hij de scherpe lijnen van zijn beelden.

 

Hij werkt in zijn in de tuin gelegen atelier, dat voorheen een varkenshouderij was. Het biedt uitzicht over de rivier de Trent en de Britse akkers: een landschap om geïnspireerd door te worden. Met zijn vrouw, Nichola Theakston, deelt hij de werkruimte. Ook haar beelden zijn te zien in De KunstSalon. 

Het werk van Anthony Theakston wordt volop geprezen en verzameld in zijn thuisland, het Verenigd Koninkrijk, en wordt wereldwijd steeds meer gevraagd. Onder andere the Britisch Council, het Ashmolean Museum in Oxford en het Fitzwilliam Museum in Cambridge zijn in het bezit van zijn werk. Ook zien wij zijn beelden terug in een aantal boeken, zoals 'Time for Tea' en 'Ceramic Sculpture'.

Anthony Theakston heeft zich gedurende zes jaar het medium keramiek eigen gemaakt aan zowel Cardiff als Bristol en heeft een bachelor- en masterdiploma behaald. Daarna heeft Theakston vijf jaar college gegeven aan Camberwell College of Arts. Momenteel houdt hij zich bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van zijn eigen werken, in brons en keramiek.