Maria Rivans

Kunstwerken
Biografie

Maria Rivans

De Britse kunstenares Maria Rivans maakt surrealistische collages waarbij ze beïnvloed wordt door film, muziek en mode. Met de iconische pin-up portretten geïnspireerd op oude Hollywood films en science fiction uit de jaren '70 zoekt Rivans naar een verbinding met cultuur uit het verleden. Zij creëert een levendige verbeeldingswereld voor de toeschouwer waar je naar kunt blijven kijken. Maria Rivans combineert schoonheid  met vrouwelijke kracht en een subtiel gevoel voor humor.


De exotische hoofdtooien van haar onderwerpen bestaan uit symbolische elementen waarbij de kleurrijke bloemen staan voor de schoonheid en kracht van de natuur en de wilde dieren ons eraan herinneren dat de wereld een vijandige plek kan zijn.

Rivans groeide op in Essex als kind van Italiaanse ouders. Haar jeugd was gevuld met tekenen en schetsen. De muren van haar kamer waren bedekt met film- en popidolen. Later haalde Rivans inspiratie uit werken van o.a. Frida Kahlo, Max Ernst en Robert Rauschenberg, maar ook muziek, films en mode hielpen haar met het vinden van haar artistieke koers.

Rivans' werk is in een constante dialoog met cultuur uit de vorige eeuw. De utopische beelden van de popcultuur uit de jaren '50 vormen een verband met de obsessie met consumentisme van de 21ste eeuw. Ze herschrijft filmplots en verhalen en maakt met haar hele eigen stijl een nieuwe verbeelding hiervan. Haar gebruik van collagetechnieken laten de complexe en gefragmenteerde wereld zien vanuit waar kunst ontstaat. 


Het werkproces van Maria Rivans begint met het verzamelen van vintage afbeeldingen die ze vindt in antieke boeken en retro tijdschriften. Ze verzamelt deze met veel passie, altijd op zoek naar het perfecte item in tweedehands winkels en op markten. Met al deze afbeeldingen bouwt ze laag voor laag haar collages op. Steeds met kleine verschuivingen en aanpassingen ontstaan langzaam maar zeker de zeer gedetailleerde composities. Met een uiterst precies kleurgevoel stelt Rivans de voor haar zo kenmerkende composities samen.

Maria Rivans werkt vanuit haar studio in Brighton en exposeert in het gehele Verenigd Koninkrijk. Ook internationaal wordt haar werk erg gewaardeerd. Van New York tot Hong-Kong zijn haar kleurrijke collages te zien.

 

Rivans studeerde 3D design aan de Universiteit van Brighton.