Jean-Francois Debongnie

Kunstwerken
Biografie

Jean-Francois Debongnie

Jean-Francois Debongnie, geboren in Brussel, woont sinds 1989 in Singapore.

 

Debongnie is een autodidactisch kunstenaar en geeft de voorkeur aan grote doeken waarop hij thema’s onderzoekt die hem inspireren in series als ‘Red Flowers’, ‘Summer’, ‘Dancing in the Wind’ en ‘Chinese Landscape’.

 

In deze serie brengt Debongnie bloemen tot leven - zowel als iconografische bloemhandtekeningen die de essentiële kwaliteiten van een bloem weergeven in plaats van strikte botanische representaties, en als onderdeel van een landschap, bloemen die in het wild groeien te midden van rijpend graan. Hun algemene indruk is er één van beweging: door de wind geblazen velden onder een wervelende hemel van monestiaal blauw. In deze series geeft Debongnie de voorkeur aan een palet van nazomertinten: okers en Napels-geel, rauwe omber en gebrande sienna. 

 

Het gebruik van Chinese inkt voegt een dramatische vloeibaarheid toe aan al zijn werken. In de Summer-serie trekt een horizon de aandacht voorbij het rijpe veld naar de turbulente stormachtige lucht boven hem, de zweem van een naderende storm. In een andere doorlopende serie, ‘White Flowers’ en ‘Chinese Landscape’, heeft Debongnie gekozen voor een meer gedempt palet van grijstinten, krijt en crème die zowel mooi samenvloeien als contrasteren met de Chinese inkt. Deze overwegend monochrome werken, die vaak grenzen aan het abstracte, verkennen een verscheidenheid aan landschappen.