Rachel Ann Stevenson

Kunstwerken
Biografie

Rachel Ann Stevenson

De beelden van Rachel Ann Stevenson lijken haast van porselein door de kleur en uitermate fijne structuur. Rachels onderwerpen zijn van een onaardse schoonheid en roepen beelden op van een magische wereld. Thema's zoals kwetsbaarheid, liefde, verlangen en verlies komen op een prachtige manier naar voren door de spanning tussen vervreemding en herkenning in haar werk.

 

In haar werk probeert Rachel Ann Stevenson het onmogelijke te vangen, de kolkende mist van een dromende geest. Kunstenaars zijn volgens haar dagdromers en hun werk is om het onmogelijke te grijpen, het vast te houden en het aan de wereld te tonen.  

 

Maar zelfs als we denken dat we het hebben gevat, verandert de droom door iedere nieuwe ervaring die langsgaat. Dus wanneer wij ons voornemen de perfecte dagdroom op canvas te zetten of in klei te drukken, zal het idee een veel opzichten veranderd worden omdat wij het ideaal dat wij voor ogen hadden beïnvloeden en verminken met onze onhandigheid. Om dit uit te leggen geeft Rachel Ann Stevenson een voorbeeld. Ze vergelijkt het oorspronkelijke idee met een nat olieverfschilderij: iedere keer dat we een nieuwe indruk krijgen, smeren we onze handen van de ene naar de andere hoek op het doek en misvormen zo het perfecte plaatje. Maar we zien ook nieuwe dingen in de misvorming, die ons aantrekken, waardoor het voltooide werk in geen opzicht zo is als het initiële idee.

 

Zij gelooft dat het bijna onmogelijk is om onze gedachten te vangen die continu in beweging zijn. Dat is volgens Rachel Ann waarom kunstenaars steeds dezelfde thema's aandoen. Ze blijven proberen het onmogelijke te grijpen. Het is als het vangen van lucht met een vlindernet, dat is wat haar zoektocht inhoudt. Ze loopt door haar zwervende geest met een net en een emmer, vastberaden om terug te komen met "the impossible silence of these part imagined part remembered places".

 

Rachel Ann Stevenson studeerde aan verschillende instituten, waaronder het NULC  College of Art and Design en de Oval School of Figurative Sculpture. Ze exposeerde onder andere in Londen en Hongkong.