Ans Zondag

Kunstwerken
Biografie

Ans Zondag

Een krachtige stier, een pasgeboren kalf, een sierlijk paard: de bronzen beelden van Ans Zondag zijn stuk voor stuk betoverend. Zij ontroert mensen met haar beelden doordat zij de dieren in hun zuiverste vorm weet weer te geven. De beelden zijn hierdoor ware portretten. Veelvoorkomende dieren in het oeuvre van Zondag zijn sierlijke Andalusische paarden en krachtige stieren. Het karakteristieke patina, door Zondag zelf ontwikkeld, verleent de beelden een prachtige structuur.

 

Op een bescheiden boerderij, afgezonderd van de snelheid van het dagelijkse moderne leven, brengt beeldhouwster Ans Zondag een groot deel van het jaar haar tijd door. Omringd door boomgaarden met rijpe sinaasappels, limoenen en avocado's leeft Zondag te midden van allerlei dieren: schapen, paarden, ezels, vogels, honden en katten die zij dagelijks verzorgt. Haar liefde voor dieren vertaalt Zondag in was of klei, wat resulteert in bronzen beelden.          

 

Kenmerkend voor haar werk is de sierlijkheid van de dieren. Ze zijn zo levensecht weergegeven dat ze haast weg lijken te lopen als je even niet kijkt. In haar werk is een groot contrast zichtbaar tussen de fragiliteit en robuustheid die haar werken uitstralen. De dieren zijn teer, soms haast mager. Tegelijkertijd stralen ze een enorme kracht uit. Beide kenmerken versterken elkaar. Ook de textuur en het bijzondere patina van haar werken is erg opvallend. De beelden zijn textuurrijk en vaak zijn haar vingerafdrukken nog goed zichtbaar.          

 

Ans Zondag maakt haar eigen unieke patina voor haar bronzen beelden. Doordat ze de metaaloxiden op geheel eigen wijze aanbrengt, krijgen de beelden hun uitzonderlijke kleurlagen, die kunnen variëren van lichtbruin tot diepgroen en soms haast blauw. Dit patineren van de beelden beschouwt Zondag als een vorm van schilderen: de ene keer ligt het accent op de flanken van een paard door middel van diepe aardse kleuren, de andere keer leidt het patina op de rug van een vogel tot een gevlochten, afwisselend kleurenpalet.

 

Ans Zondag heeft gestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Ze woont en werkt in Zuid-Spanje, waar de dieren in haar directe omgeving een continue bron van inspiratie vormen. Haar beelden vinden hun oorsprong midden in de natuur en zijn nauw verbonden met haar leefwijze. De beelden van Ans Zondag nemen de toeschouwer als het ware mee naar een eenvoudiger leven, naar een wereld waar mensen en dieren dichtbij de natuur leven.

Publicaties