Laetitia de Haas

Kunstwerken
Biografie

Laetitia de haas

De ontspannen sfeer, die is kenmerkend voor de olieverfpaneeltjes van Laetitia de Haas. Haar werk straalt een voornaamheid en rust uit, die wij in de dagelijkse wereld dikwijls moeten ontberen. De ingetogen bescheidenheid van haar schilderstijl en haar voorstellingen, die tot uiting komt in perfecte balans en harmonie, staat in groot contrast met de overdreven cultuur van vandaag de dag.

 

Uit de hartelijke simpelheid die haar werk uitstraalt, spreekt een warmte die ons allen aantrekt. Daarom is het niet vreemd dat er talloze wenskaarten van haar oeuvre zijn gemaakt. Vaak is door de mens bewerkte natuur het onderwerp van haar werk, zoals tuinen, parken en bloemstukken. Romantische interieurs, huizen en doorkijkjes zijn ook favorieten.

 

Mensen ontbreken vaak fysiek in de schilderingen van Laetitia de Haas, hoewel hun aanwezigheid duidelijk te voelen is. De resten van menselijke activiteit, zoals stoelen, tafels, theegerei suggereren menselijke aanwezigheid. Als mensen wél worden afgebeeld, vervullen ze geen centrale rol en hebben zij slechts een dienende functie voor het geheel van de compositie. 

 

Schilderen heeft Laetitia niet van een vreemde. Haar moeder is de bekende kunstenares Willy Belinfante, wier werk duidelijke overeenkomsten vertoont met dat van haar dochter. Kunst is voor haar een natuurlijk element. Of zoals ze zelf zegt: 'Ik ben blij, dat mijn werk zo veel mensen aanspreekt, maar ook al zou niemand het willen kopen, dan nog zal ik bezig blijven. Schilderen is voor mij noodzaak, ik kan het niet laten'. 

 

Laetitia gaat ijverig en met grote discipline te werk, wat terug te zien is in de grote hoeveelheid werken die zij heeft gemaakt en de uitmuntende kwaliteit ervan. Ogenschijnlijk ademen haar schilderijen en etsen een sfeer van zorgeloosheid uit, hetgeen niet wil zeggen dat haar werk met eenzelfde vanzelfsprekendheid tot stand komt.

 

Laetitia de Haas heeft gestudeerd aan de Rietveld-academie te Amsterdam.