Karin Beek

Kunstwerken
Biografie

Karin Beek

De bronzen beelden van Karin Beek worden gekenmerkt door een vriendelijke, ronde en tegelijkertijd monumentale stijl. Ze ademen de sfeer van het dagelijks leven. Karin wil graag dat haar beelden "toegankelijk zijn, de toeschouwer raken en tevens uitnodigen tot aanraken." Zelf zou ze soms wel eens een bordje naast haar werk willen zetten "aanraken s.v.p.". Een werk aanraken is voor Beek een ervaring waardoor je het werk beter leert kennen en waarderen.

 

Karin Beek gelooft dat een beeld voor zichzelf zou moeten spreken, niet alleen in een ruimtelijk opzicht maar ook emotioneel. Haar werk is soms stoer en uitdagend, andere keren introvert en vriendelijk, maar vaak een combinatie van beide en altijd vol emotie. Hierdoor zijn haar werken uitermate geschikt voor de openbare ruimte. Op pleinen en in parken, verspreid over Nederland is haar werk op diverse plaatsen te vinden. Daarnaast bevatten verschillende grote kunstcollecties werken van haar, waaronder die van De Nederlandse Bank, de Sara Lee collectie en de collectie van het ministerie van Algemene Zaken.            

 

In Beeks werk is de verbondenheid tussen mens en dier een terugkerend thema. Hierbij gaat het niet alleen om ruimtelijkheid maar ook om het gevoel en de kracht die het beeld uitstraalt. Zowel mens als dier zijn geliefde onderwerpen voor haar. Inspiratie voor beide haalt zij uit haar directe omgeving. Aangezien zij in een landelijke omgeving woont, zijn veel van de onderwerpen voor haar sculpturen de dieren om haar heen; schapen, ganzen, egels, katten, een pony, ze komen allemaal voorbij in Beeks oeuvre. 

 

Kenmerkend voor de stijl van Karin Beek is haar vermogen de essentiële lijnen te vangen. Zonder afgeleid te worden door details, weet de kunstenaar haar onderwerpen raak uit te beelden door te zoeken naar een vorm waar spanning en kracht in schuilt. Haar grotere beelden hebben een uitnodigende ronde en gesloten vorm. Compact en zacht tegelijk. Door de patinering en de werking van tijd en aanraking krijgen de beelden een kenmerkend uiterlijk. 

 

Karin Beek volgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Voor haar werk ontving zij de Uriot-prijs.