Henrik Simonsen

Kunstwerken
Biografie

Henrik Simonsen

De Deense kunstenaar Henrik Simonsen geeft in zijn werk de natuur in rijke, bijna psychedelische kleuren weer. Hij schildert, maar als je hem er naar vraagt, zal hij eerder zeggen dat hij tekent. Simonsen houdt van de directheid van een scherpe lijn en de haast magische manier waarop lijnen op een oppervlak vormen creëren. Hij tekent alles met de hand. Ook als hij een element dupliceert. Simonsen gelooft dat anders de levendigheid en kracht uit een lijn verdwijnen.           

 

Een centraal thema in zijn werk is de natuur. Henrik Simonsen is gefascineerd door de manier waarop in de natuur simpele vormen eindeloos herhaald worden. Hiermee plaatst hij zichzelf in de lange Scandinavische traditie van kunst, design en architectuur geïnspireerd op vormen uit de natuur. Het maakproces van Simonsen verloopt even organisch als de groei van zijn onderwerpen. Van lijn naar volgende lijn komt elk werk tot wasdom.           

 

De historie van dit maakproces is zichtbaar. Simonsen haalt zelden dingen helemaal weg tijdens het maken. Hij verandert elementen of zet er andere delen over heen, maar niets verdwijnt. Dit geeft het werk de uitstraling van het vasthouden van de tijd. De verschillende lagen geven een inkijk in de ontstaansgeschiedenis van het kunstwerk. Het geeft een bepaalde toegankelijkheid die heel eigen is voor Henrik Simonsen.Hij geeft naar eigen zeggen op een metaforische manier de natuur weer. Het menselijke bestaan is iets dat daar sterk aan verbonden is. Leven, passie en de eindigheid van het bestaan.           

 

Geïnspireerd door de verhalen van zijn landgenoot Hans Christian Anderson, neemt Simonsen de kijker mee op een sprookjesachtige reis waarin op magische wijze de getekende lijnen figuren en vormen creëren. Het lijkt bijna alsof je in zijn werk kunt rondlopen om als een soort Alice in Wonderland bijzondere bomen en planten te ontdekken. Vaak is die wereld vrolijk, maar soms bedriegt die schijn en zet het kleurgebruik van Simons je op het verkeerde been. Je ogen kunnen eindeloos ronddwalen en steeds verder doordringen in de fascinerende wereld die de kunstenaar geschapen heeft.

 

Henrik Simonsen studeerde kunst in Denemarken waarna twee jaar in New York en vervolgens nog Art en Design aan Exeter College. Momenteel woont en werkt hij in Berlijn.