Frank Dekkers

Kunstwerken
Biografie

Frank Dekkers

Frank Dekkers is een landschapsschilder pur sang. Al vanaf zijn tijd aan de kunstacademie waren landschappen het onderwerp dat hem onderscheidde van anderen. Hij schildert dan ook vooral buiten. Midden in de natuur, in weer en wind, zomer en winter. Als kind was hij al graag buiten en verbaasde zich dan over de Waal die buiten haar oevers was getreden of de hemel die ineens donker werd en je kon overvallen met regen.


De Nederlandse landschappen die hij schildert, zijn ontdaan van menselijke sporen. Nauwelijks hekken, geen huizen, niemand lijkt het land dat hij schildert te bezitten. We zien bomen, rivieren, de lucht die in het water wordt weerspiegeld, maar geen boerderijen of dorpjes in de verte. Dekkers wil de weidsheid en de ruimte vangen van het land. Hij heeft een aantal favoriete plekken in Nederland waar hij al jaren komt om te schilderen. Hij ziet elke verandering die zich hier voltrekt door het wisselen van de seizoenen, maar soms ook door het ingrijpen van de mens. Deze weilanden en oevers zijn haast als een tweede thuis voor hem.


In Frank Dekkers' werk gaat het hem niet om het landschap an sich, maar om een omgeving die je opneemt in de grootsheid van de wereld. Volgens Dekkers zijn er in de natuur processen die we denken als mens in de hand te hebben, maar die groter zijn dan wij. Zelfs in Nederland.


De serene uitstraling en het tijdloze karakter van zijn werken is iets wat veel mensen aanspreekt. Ze vallen voor de rust en de openheid die de werken uitstralen en de manier waarop de verstilde schoonheid van het weidse rivierenlandschap in zijn essentie wordt gevangen. Samen met zijn eigen trefzekere, minimalistische interpretatie zorgt dat voor die typische sfeer waarin vaak een zekere spanning voelbaar is. Frank Dekkers heeft een heel eigen kleurgebruik dat soms van zijn panelen sprankelt en soms een meer ingetogen sfeer oproept. Hij zet zijn landschappen stevig neer in krachtige kleurvlakken die ze haast iets sculpturaals geeft.


Frank Dekkers studeerde aan de Academie voor de Beeldende Kunsten te Utrecht. Hij ontving de Nederlandse Grafiekprijs voor zijn houtsneden. Dekkers werkt vaak met olieverf op paneel. Hij is echter meer technieken meester. Pentekeningen, houtsneden en etsen behoren allemaal tot zijn palet aan mogelijkheden.

Publicaties