Hannes Mussner

Kunstwerken
Biografie

Hannes mussner

Hannes Mussner, geboren in 1989 in Bozen (Italië), woont en werkt tussen Selva di Val Gardena (Italië) en Karlsruhe (Duitsland).


Zijn artistieke vorming begon met een transformerende cursus houtsculptuur in Ortisei, Italië, waardoor een passie ontstond die zijn creatieve pad zou bepalen.
Momenteel woonachtig en werkzaam in zowel Italië als Duitsland, weerspiegelt het kunstenaarschap van Mussner de convergentie van diverse culturele invloeden en perspectieven.


Mussner volgde een formele opleiding aan de Staatsacademie voor Schone Kunsten in Karlsruhe, onder het mentorschap van de gewaardeerde prof. Stephan Balkenhol, en voltooide zijn masterdiploma in 2023. Tijdens zijn academische reis scherpte hij zijn vaardigheden aan en ontwikkelde hij zijn artistieke expressie, culminerend in een onderscheidend stijl die de essentie van menselijke introspectie vastlegt.


De kern van Mussners sculpturale verkenning ligt een diepgaande betrokkenheid bij menselijke figuren, elk zorgvuldig ontworpen om een dialoog met de kijker tot stand te brengen, vaak door middel van een zelfreflecterende blik. Deze opzettelijke verbinding tussen het kunstwerk en de toeschouwer transformeert zijn sculpturen in vaten die existentiële vragen met zich meebrengen, waardoor de grenzen tussen individuele ervaringen en archetypische representaties vervagen.


Een cruciaal element in Mussners artistieke repertoire is het materiaal dat hij kiest voor zijn creaties. Bij zijn onderzoek naar materialen duikt Mussner in de veelzijdigheid van klei, was, gips en hars, maar het is de resonantie van hout die hem boeit. Hout, met zijn organische kwaliteiten en intieme verbinding met het menselijk leven, speelt een cruciale rol in zijn sculpturale verhalen. Mussner beschouwt hout niet alleen als een medium, maar als een kanaal voor het uiten van de gedeelde menselijkheid die ons allemaal bindt.


De tactiele en spirituele kwaliteiten die in zijn werken zijn ingebed, onthullen een symbiotische relatie tussen het oorspronkelijke en het hedendaagse, waardoor een diepgaande weerklank ontstaat die zowel door de formele taal van zijn sculpturen als door de historische dialoog binnen het domein van de kunst weerklinkt.


De artistieke expressie van Hannes Mussner reikt verder dan het visuele en nodigt kijkers uit om op een contemplatieve reis te gaan. Door zijn sculpturale creaties biedt hij niet alleen een frisse kijk op het bestaan en de perceptie, maar bevordert hij ook een diepe waardering voor de betekenis van hout als medium dat de kloof overbrugt tussen artistieke expressie en de essentie van de mensheid zelf.