Peter Hoffer

Kunstwerken
Biografie

Peter Hoffer

De Canadese kunstenaar Peter Hoffer is vooral bekend van zijn landschapsschilderijen. Zijn stijl wordt ook wel vergeleken met de idealistische landschappen van de 19e-eeuwse landschapsschilder John Constable.  

 

Na een reis naar Parijs begon Hoffer te experimenteren met oppervlaktetexturen in het landschap. Zo begon hij de lagen van het geverfde oppervlak te schuren en te slijpen. Subtiel aangebrachte druppels verf lijken een eerbetoon te zijn aan de 20e-eeuwse kunststroming abstract expressionisme.  

 

Geïntrigeerd door de French Salon van begin 18e eeuw, waar kunstenaars hun onverkochte werken opnieuw verfraaiden, maakt Hoffer zijn schilderijen af door een laag Dammar vernis en een laag epoxy aan te brengen wat voor een reflecterend koepeloppervlak zorgt. Dit geeft zijn landschappen diepte. Lichtgevende luchten die worden afgezet door de omtrek van bomen, het drama van licht en schaduw. De toeschouwer moet dichterbij komen, hun perspectief veranderen en langer kijken om reflecties te overwinnen zodat ze de details onder het oppervlak zien glinsteren. "I wanted to do the landscape in a manner in which it is personified. Where the tree becomes the individual, even playing on some clichés." zegt Hoffer in een interview met The Montreal Gazette.

 

Terwijl we de schoonheid van het werk bewonderen, zijn we ons ervan bewust dat een moderne kunstenaar de toeschouwer vraagt om het proces en de handeling van de schepping zelf te beschouwen. Intrigerend is een beeld dat zowel klassiek als modern is.

 

Het werk van Peter Hoffer wordt volop geprezen en verzameld. Onder andere Musée National des Beaux-Arts du Québec en het Duitse consulaat in Toronto zijn in het bezit van zijn werk. Ook het beroemde Hôtel Le Reine Elizabeth in Montreal heeft een werk van Hoffer hangen in één van de publieke ruimten.

 

Hoffer studeerde schilder- en beeldhouwkunst aan het Ontario College of Art and Design in Toronto en aan de University of Guelph, waar hij in 1993 een Bachelor of Fine Arts behaalde. Na een verblijf in New York City studeerde hij beeldhouwkunst aan de Concordia University in Montreal en studeerde in 1996 af met een Master in Fine Art.