Paul Jansen

Kunstwerken
Biografie

Paul jansen

Kunstenaar Paul Jansen begon zijn artistieke carrière als fotograaf en een zekere invloed van de fotografie is vandaag de dag nog terug te zien in zijn schilderijen. Vooral de eigenzinnige composities en het extreme kaderen die de koeportretten van Jansen karakteriseren, zijn hiervan een goed voorbeeld. Door de bijzondere kaders die Jansen schildert, is de compositie in zijn werk een zoektocht naar de meest interessante restvormen. Deze restvormen zijn vaak vlak en haast abstract. Dit staat in groot contrast met de zeer tastbare weergave van de koe in zijn werk.

 

De koe is reeds vele jaren een van de belangrijkste thema's in het werk van Paul Jansen. De kunstenaar is vooral gefascineerd door de wonderlijke en soms absurde vormen van dit dier, en het pretentieloze "zijn" dat het uitstraalt.

 

In tegenstelling tot de veeschilders van vorige eeuwen, waarbij het vee als onderdeel c.q. verfraaiing van het landschap fungeerde, plaatst Paul Jansen de koe zo ver op de voorgrond dat er meestal geen plaats meer is voor het landschap. Sommige koeportretten doen haast abstract aan door de kleur en vlakheid die Jansen aan de restvormen geeft. De kop van de koe wordt dan ook zo in het vlak geplaatst dat deze restvorm zo interessant mogelijk wordt. De koeien zijn zo tastbaar geschilderd dat de kop van de koe soms letterlijk en figuurlijk uit het kader van de lijst steekt. De koe komt op je af, kijkt je echt aan en staat vaak net een beetje in een gekke houding die je meteen herkent als karakteristiek en koe-eigen.

 

Jansen schildert de koe als individu met een eigen ziel en een eigen persoonlijkheid. Zijn achtergronden zijn vaak rustig en sereen, waardoor de koe op de voorgrond een extra levendigheid over zich krijgt. De vaak donkere kleuren van de vacht en de achtergrond van de werken staan in mooi contrast met bijvoorbeeld de lichtroze neus van het dier. Paul Jansen creëert een intrigerend spel van naturalistisch en abstract, van kleuren en vlakken, om het wezen van de koe zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.