Miep Maarse

Kunstwerken
Biografie

Miep Maarse

De uitbundige en optimistische bronzen beelden van Miep Maarse  zijn een feest voor het oog. Dansende olifanten, badderende nijlpaarden en spelende beren kenmerken haar oeuvre. De beelden zijn optimistisch van toon en boodschap. Via haar beelden toont zij ons haar positieve kijk op de wereld en de mensheid.

Op vakkundig en originele wijze geeft zij haar sculpturen vorm. De dieren hebben herkenbare menselijke karaktereigenschappen, die een grote charme en tederheid uitstralen. Op het eerste gezicht lijkt dit eenvoudig en charmerend. Het tegendeel is waar. Je moet buitengewoon goed de mens en zijn gedragingen hebben bestudeerd om deze vertaalslag te kunnen maken. Een nijlpaard - in het echt bepaald geen zachtaardig dier - transformeert in een vriendelijke dikke lobbes die danst, duikt of zich als een Engelse Lord gedraagt.  Bijzonder is dat Maarse haar beelden zo natuurlijk treft dat men zich niet direct realiseert dat het eigenlijk niet kan wat ze doen.

Bijna terloops stelt Miep Maarse de obligate vraag: 'Hoe realistisch is realistisch?' Iedereen zal onmiddellijk toegeven dat haar beelden niet realistisch zijn. Maar wat zijn ze dan wel? Surrealistisch misschien? Merkwaardig genoeg ligt het wel voor de hand om ze bij die stroming onder te brengen, maar iedereen voelt dat er toch iets niet klopt. Bij surrealisme denken we immers direct aan bizarre situaties en vervreemding, terwijl de dier-sculpturen van Miep Maarse juist iets vertrouwds, bekends en huiselijks uitstralen. Door de metamorfose die haar dieren ondergaan, treden ze toe tot het rijk van fabeldieren. De diersculpturen zijn bevrijdend omdat voor de verbeelde dieren andere gedragscodes gelden dan voor de mensen die ze imiteren.

De koesterende olifant met haar kind in de schoot oogt zo natuurlijk en realistisch en is zo ontroerend met een prachtige beschermende rug. Velen zullen zich in deze 'menselijke' olifantenmoeder herkennen. De olifant die van intense vreugde en genot zijn vier poten omklemt en hoog houdt, overdondert ons met zijn vreugde. Mens noch olifant doet het hem na, maar wij begrijpen de boodschap: Wees blij! Er is zoveel om gelukkig over te zijn!

Miep Maarse kreeg haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Haar werk is te zien op diverse tentoonstellingen en bevindt zich in zakelijk en particulier bezit.

Publicaties