Bibi Smit

Kunstwerken
Biografie

Bibi smit

Bibi Smit is een Nederlandse glaskunstenaar en ontwerper. Haar werk verkent de patronen, ritmes en kleuren van de beweging in de natuur. Haar creatieve proces is gericht op de relatie tussen natuurlijke fenomenen en de vloeibaarheid van heet glas, origineel experimenteren en vakmanschap. Door alle processen te beheersen, zowel in de hotshop als in de coldshop, getuigt haar werk van een scherp oog voor detail en techniek. Haar glasblazerij en atelier is gevestigd in Nederland.

Smit groeide op in Nederland en verhuisde naar Engeland om glas te studeren aan het West Surrey College of Art and Design in Farnham, Engeland. Ze liep stage bij Willem Heesen, in De Oude Horn in Leerdam, Nederland. In 1988 behaalde ze haar Bachelor of Art (honours) en werd ze glasassistent van Annica Sandstrom en David Kaplan bij Lindean Mill Glass in Schotland.

 

In 2003 ontving Bibi Smit een Artist in Residency Award bij North Lands Creative in Schotland. In 2004 werd ze uitgenodigd om deel te nemen aan het 7e International Glass Symposium in Duitsland en volgde ze een workshop met Boyd Sugiki aan de Pilchuck Glass School in Seattle. Ze is tevens lid van de Glass Art Society.

 

In 2019 werd de documentaire Moving Glass geselecteerd voor het North Lands Creative Film Festival. De Glassmaker-aflevering van de HBO-serie World of Calm is een poëtisch verhaal van haar werk en de kracht van de natuur. Ze woont en werkt sinds 2006 in Nederland.

 

Haar werk is opgenomen in diverse private en openbare collecties, waaronder de National Museum of Scotland (UK), Nationaal Glasmuseum Leerdam (NL), Museum Jan (NL), Glasmuseum Lednické Rovne (SK), North Lands Creative Glass Collection (UK), Museum für Glaskunst (DE) en het Glasmuseum Alter Hof Herding, Ernsting-Stiftung (DE).

Video