Jan Grotenbreg

Kunstwerken
Biografie

Jan Grotenbreg


De uitgesproken techniek is het eerste dat opvalt wanneer men de werken van Jan Grotenbreg bekijkt. Die is vernieuwend en uniek. Het resultaat van zijn eigenzinnige werkwijze is te vergelijken met Romeinse en Middeleeuwse muurschilderingen, het zogeheten fresco waarbij men direct in natte kalk schildert. Destijds was de frescotechniek in Europa een decoratieve kunstvorm.

 

Het is echter niet het decoratieve element dat Jan inspireert en interesseert, maar het verweerde uiterlijk van de overgeleverde frescoschilderingen. Dat is wat hij in zijn eigen werk wilde terugzien. In 2000 begon hij te experimenteren met cement op linnen. Deze techniek is zo bijzonder, omdat cement een bouwstof is en niet op doek houdt. Na veel pogingen heeft Grotenbreg met moderne bindmiddelen een oplossing voor dit probleem gevonden. 

 

Er volgde een indrukwekkende reeks dierenstudies. Jan Grotenbreg schildert enkel dieren waar hij affiniteit mee heeft. Dieren zoals het paard, de koe en de stier, alsmede minder bekende dieren zoals de beschermde roofvogel de monnikskapgier, de Egyptische Nijlvogel Ibis en de bedreigde huismus zijn door Grotenbreg in een laag grijs cement met acrylverf in zwartbruine kleurnuances op linnen vastgelegd.

 

De textuur en compositie van het opgebrachte cement is een heel belangrijk onderdeel in zijn werk. Dat is dan ook wat het intrigerend maakt. De manier waarop het cement is aangebracht, is nog meer dan de afbeelding bepalend voor de daadkracht van het werk. De dieren, zeker de musjes, beslaan soms maar een heel klein deel van het doek. Duidelijk is dat de nadruk ligt op de techniek. De charme van het werk van Jan Grotenbreg schuilt in de nabootsing van die verwering. Maar ook de geportretteerden spelen hierbij een rol en blijven niet vrij van gemaakte sleetsheid. Ze geven een prachtige antieke indruk door hun zachte, enigszins beschadigde voorkomen.

 

Jan Grotenbreg werd in de Noord-Hollandse stad Alkmaar geboren en heeft zijn opleiding gevolgd aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg.