top of page

Vincent van Ojen

Van Ojen (Someren, 1960) is een meester in de techniek van de houtsnede. Hij weet dit medium, door zijn jarenlang onderzoek en ervaring, uit te buiten en er alles uit te halen wat erin zit. Dat leidt tot vrije, complexe en schilderachtige beelden. De houtsnede is de ideale techniek om met kleur te werken. Vincent van Ojen denkt vanuit de kleur die in zijn compositie vorm moet krijgen, en niet andersom een vorm die kleur krijgt. De gelaagdheid in vorm en kleur, de structuur van het hout en de overlapping van de kleurvlakken komen door de specifieke eigenschappen van de techniek van de houtsnede dan ook in vele hoedanigheden in zijn werk aan bod.
 
Vaak hanteert hij de zogenaamde ‘verloren techniek'. Dat betekent dat hij na iedere druk een gedeelte wegsnijdt en dan vervolgens een andere kleur gebruikt. Na een aantal keer drukken is de houten plank op en is de prent klaar. Het gebruik van deze techniek houdt wel in dat er tijdens het drukproces niets verkeerd mag gaan. In dat geval zou namelijk de hele oplage verloren gaan.
 
De schijnbaar moeiteloos tot stand gekomen houtsneden getuigen van een zeer grote mate van beheersing. De expressieve werken ogen vrolijk en fris. Als onderwerpen voor zijn kleurrijke composities, kiest hij veelal landschappen en stillevens. Voor Vincent van Ojen maakt het in wezen niet uit wat hij afbeeldt, uiteindelijk abstraheert hij alles. Zijn werken zijn uiteenzettingen van visuele aangelegenheden die laten zien dat hij als kunstenaar eigenlijk abstract denkt. Dat die composities vervolgens weer te herkennen zijn, is voor hem bijzaak. Zijn schilderachtige benadering is Vincents handelsmerk geworden en hiervoor werd hij in 1992 beloond met de Nederlandse Grafiekprijs.
 
Vincent van Ojen studeerde grafiek aan de Kunstacademie van ’s-Hertogenbosch. Sinds 1984 is hij beeldend kunstenaar van beroep. Zijn werk maakt deel uit van internationale collecties.

bottom of page