top of page

Rolf Weijburg

De herinneringen, notities en foto’s die Rolf Weijburg meeneemt van zijn verre reizen zijn de inspiratiebronnen voor zijn werken. De etsen die hij maakt worden gekenmerkt door de details van flora en fauna, architectuur en cultuur, landschappen en landkaarten. Samen geven ze een idee van het gebied dat Weijburg heeft bezocht. Hij vertelt over zijn reizen in zijn grafiek.

 

Na een aantal jaren reizen begon Weijburg in 1986 aan L’Afrique Périphérique – Een Atlas van de Eilanden rond Afrika.  Het project stelde hem in staat om, met de eilanden als vergrootglas van Afrika, lange tijd aan een grote serie door Afrika geïnspireerde kleurenetsen te werken. Rolf Weijburg reisde naar alle eilandengroepen en geïsoleerde eilanden rondom Afrika. Deze veelal onbekende gebieden bracht hij op bijzondere en unieke wijze in kaart. Subtiele verwijzingen naar het koloniale verleden zijn verwerkt in Weijburgs kaarten en actuele gegevens zijn geïntegreerd in zijn grafiek. Hoewel de kunstenaar zich de nodige dichterlijk vrijheden permitteerde, heeft hij heeft hij de topografische feiten niet geschonden. De kleurenetsen die naar aanleiding van deze reizen werden gemaakt, werden in 1992 bekroond met de Nederlandse Grafiekprijs. Sinds 2002 werkt Rolf aan zijn meest recente project: An Atlas of the World’s Smallest Countries is een serie kleurenetsen over de kleinste landen ter wereld. 

 

Rolf Weijburg (1952) verhuisde naar Utrecht in 1970 om aan een studie Sociale Geografie te beginnen. Hoewel Weijburgs fascinatie voor landkaarten deels werd bevredigd in het bijvak Cartografie, bleek zijn interesse in het “Grote Buitenland” te romantisch om door deze studie te worden gestild. Na een jaar vertrok hij dan ook naar de Kunstacademie waar hij tijdens zijn studie regelmatige reisde. Hij specialiseerde zich in de etstechniek en studeerde hij in 1976 af aan de afdeling Monumentaal. 

 

Werken van Rolf Weijburg zijn te vinden in de collecties van o.a. het Rijksmuseum Amsterdam, de ING Collectie, het Drents Museum Assen en Rabobank Nederland.

bottom of page