top of page

Rachel Ross

De Britse Rachel Ross wordt voor haar stillevens geïnspireerd door de alledaagse bezittingen van voorgaande generaties. Brieven, notitieboekjes, linten, sleutels, allemaal vertegenwoordigen ze voor haar onontdekte en onbekende levens en verhalen. Haar onderwerpen zijn door gebruik gaan slijten, wat ze visueel aantrekkelijk maakt, maar ook vragen oproept over hun geschiedenis. Rachel Ross ziet haar werk als een ode aan haar onderwerpen. Aan hun vorm, kleur en patina.
 
Door alledaagse objecten nauwkeurig te bestuderen, openbaart zij in haar werken een schoonheid die op het eerste gezicht niet vanzelfsprekend is. Haar werk is meer dan een eenvoudige studie dankzij de aandacht die zij schenkt aan de compositie. Door het onderwerp te combineren met andere voorwerpen geeft Ross het een context mee. Hiermee hoopt ze de beschouwer te verleiden zijn ervaringen, herinneringen en emoties te verbinden aan de ogenschijnlijk zo gewone objecten.


Het realisme in Ross’ schilderijen is belangrijk voor haar. Ze werkt altijd naar het leven en ze ziet het nauwgezet observeren en nabootsen van haar onderwerpen, met al hun imperfecties, als een manier om ze te leren kennen. Door een geoxideerde kras in een lepel of de vouw in een jurk die lang geleden opgevouwen en weggestopt is, komen de verhalen achter de objecten tot leven.
Daarnaast stelt Rachel Ross de composities in haar schilderijen altijd erg zorgvuldig samen. De objecten worden geïsoleerd of juist in een groep weergegeven waardoor ze meer gewicht en betekenis krijgen. Zo kunnen schijnbaar alledaagse objecten emoties en herinneringen oproepen. De achtergrond van haar werk houdt ze rustig. De tere kleuren die ze hiervoor gebruikt, leiden de aandacht van de kijker nog meer naar de objecten die ze zo liefdevol weergeeft.

De natuurlijke elementen in haar schilderijen hebben een betekenis. Zij herinneren de kijker aan de vervliegende tijd. Een vlinder is bijvoorbeeld een prachtig maar ook vergankelijk wezen. Het leven is kort.

Rachel Ross is in de jaren ’80 afgestudeerd aan Central St Martins in Londen en ze heeft daarna jaren als illustrator gewerkt. Vanaf 2007 is Ross de thema’s die haar als illustrator bezighielden gaan herontdekken als schilder. Vanaf 2010 werkt Ross full-time als kunstenaar. Haar werk wordt nationaal en internationaal tentoongesteld. In 2010 ontving Ross de Art Exposure Gallery Award voor haar werk. In 2012 werd zij tweede in de Lynn Painter-Stainers Prize en recentelijk was ze genomineerd voor de W. Gordon Smith Painting Award.

bottom of page