top of page

Jan Pieter Foppen

Het impressionistische werk van Jan Pieter Foppen wordt gekenmerkt door zijn spel met licht. Hij weet hierdoor op een briljante manier een sfeer goed te vangen en maakt van alledaagse taferelen in de stad een aantrekkelijke impressie. Daarnaast zorgen zijn herkenbare stijl en het realisme ervoor dat de toeschouwers een goed gevoel krijgen. Jan Pieter is altijd op zoek naar de intimiteit van licht en speelt graag met schaduwwerking. Inspiratie haalt hij uit de dagelijkse taferelen die hij ziet in de stad of op het strand.

            Foppen fotografeert alles wat hem raakt: details van zonovergoten terrassen, een schaduw van een tram, het licht van een lantaarnpaal. Het fotograferen  is voor hem een hulpmiddel. De foto’s die hij maakt zijn geen grid voor zijn werk, maar een aanknopingspunt. Met fotografie vangt hij het leven dat voor veel mensen zo gewoon lijkt. Dit legt hij vervolgens vast op doek. 
            Als hedendaags impressionist, zoals Foppen zichzelf noemt, combineert hij de traditie van die beweging met zijn eigen moderne ‘touch’. Hoewel hij niet in de buitenlucht schildert, heeft zijn werk wel het ‘en plein-air’ gevoel. Als het regent zoekt hij plaatsen op waar mooi kunstlicht is. Het kaarslicht in de intimiteit van een café, mensen die met elkaar praten onder koperen lampen. Liefst met de sigarettenrook die daarom heen walmt voor een authentieke sfeer waar het licht een bijzondere rol speelt. Met een kleine fotocamera legt Foppen de wereld vast, waarna hij de sfeer overbrengt op het doek. Geïnspireerd door George Hendrik Breitner (1857-1923) en Floris Arntzenius (1864-1925) lukt het hem om met en heel eigen handschrift een moment in de tijd te vangen.
             

Jan Pieter Foppen (1972) studeerde aan de Hoge School voor de Kunsten Constantijn Huygens in Kampen. Zijn werk is te zien op verschillende tentoonstellingen en beurzen in binnen- en buitenland.

bottom of page